Veranderen, hoe doe je dat?

IF YOU WANT SOMETHING YOU’VE NEVER HAD, THEN YOU’VE GOT TO DO SOMETHING YOU’VE NEVER DONE

In het eerste gesprek met cliënten, vraag ik altijd naar hun doel. Wat zouden ze graag willen bereiken, willen veranderen?

‘Meer rust’, ‘minder stress rondom toetsen’, ‘betere resultaten’, ‘minder spanning’, ‘minder hoofdpijn’, ‘meer zelfvertrouwen’, ‘zonder stress een presentatie voor een groep houden’, ‘me goed kunnen presenteren tijdens een sollicitatie’, ‘tijdens mijn stage laten zien wat ik kan’.

Dat zijn de antwoorden die ik vaak hoor. Op mijn vraag of ze geloven dat mensen kunnen veranderen, wordt vervolgens wisselend gereageerd. Ik zie vaak aarzeling. Hoe doe je dat eigenlijk, veranderen?

De eerste gedachtegang die ik vervolgens naar voren breng, is belangrijk: ‘je hebt nu veel stress en je wilt meer rust’ of ‘je durft nu geen spreekbeurt te houden, maar dat zou je wel graag willen’.

Je wilt dus graag iets veranderen?

Daarop is het antwoord gelukkig altijd bevestigend.

Vanaf dat punt gaan we kijken naar wat je tot dat moment verhinderde om rust te voelen of met minder stress voor een groep te staan. Daar gaan we vervolgens verandering in aanbrengen. Want als je iets wilt dat je al lang of zelfs nooit hebt gehad, zul je iets moeten doen dat je vermoedelijk nog nooit (of al een tijd niet) hebt gedaan. Hieronder een verkort puntenlijstje:

1. word je bewust van je gedachten over de specifieke situatie, die bepalen namelijk je emoties, je gevoel van spanning en vervolgens je gedrag

2. vraag je af of die gedachten kloppen en of ze je helpen

3. als het antwoord op die vragen nee is, bedenk dan eens welke kloppende gedachten jou wel zouden helpen

4. breng een verandering aan in je gedachtenpatroon en beïnvloedt daarmee de mate van spanning.

Het lijkt een eenvoudig lijstje met punten dat je kunt afwerken, maar zo simpel gaat het meestal niet. Verandering heeft moed, veerkracht en doorzettingsvermogen nodig. Ondersteuning ook van iemand naast je, die vertrouwen in je heeft. Maar als je uiteindelijk anders over zaken en vooral over jezelf gaat denken, zul je je ook anders voelen en gedragen.

Zoals een licht chaotische leerling, die wilde leren plannen, mij ooit verrast meldde: ‘Het is dus echt heel gaaf om een to do lijst bij te houden!’

Overdenk in de rustige vakantietijd eens wat jij wellicht anders zou kunnen doen om te bereiken wat nu zo onbereikbaar lijkt…

En heb je daarbij hulp nodig, ik help je graag op weg!

Wie doet de begeleiding?

GRIP studiebegeleiding is Lucy Groen: een ervaren en enthousiaste coach voor jongeren die belemmeringen ervaren in hun school- of studieloopbaan. Mijn motto? ´Koppel nooit je eigenwaarde aan wat je presteert of wat je doet!´

Individuele aandacht

De kracht van de begeleiding bij GRIP zit in de individuele aandacht. Maatwerk is de sleutel tot succes en dus gaan we samen aan de slag om blokkades op te heffen en belemmeringen het hoofd te bieden.

Ook voor studenten

GRIP studiebegeleiding is er voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Ik richt mij niet alleen op de begeleiding van middelbare scholieren. Ook studenten die last hebben van faalangst of efficiënter willen leren studeren, zijn bij mij aan het juiste adres.