Faalangsttraining Den Haag

Wat is faalangst

Faalangst is presteren onder je niveau omdat de druk om goed te presteren je denkvermogen blokkeert. Veel jongeren tobben dagelijks met hun schoolwerk of studieverplichtingen. Soms is dat tijdelijk en voor een bepaald vak, soms zijn de problemen structureel en gaan de resultaten voor toetsen en examens steeds verder omlaag. 

Faalangst ontstaat door negatieve beperkende gedachten die iemand zo kunnen blokkeren dat ondanks het harde leren, de kennis er niet meer uit komt. Die negatieve gedachten ontstaan vrijwel altijd uit onzekerheid over het eigen kunnen. De ene keer omdat op een eerder moment een lager cijfer werd behaald dan verwacht, bij een ander kan het zijn omdat een docent iets heeft gezegd dat veel (negatieve) indruk heeft gemaakt (denk aan opmerkingen als ‘zo ga je het nooit halen’ of ‘ik heb dit al zo vaak uitgelegd, als je die fout nog steeds maakt dan kun je het wel schudden verder’). Gedachten die leerlingen kunnen hebben zijn dan ‘hoe hard ik ook leer, ik kan het toch niet’, ‘ik ben te dom om dit te kunnen’, ‘iedereen snapt het, ik ben de enige die het niet kan’. 

Verwachtingen kunnen ook veel druk uitoefenen en stress opleveren. Verwachtingen van de leerling zelf, maar ook van docenten, (groot-)ouders en vrienden. Dan komt het ‘moeten’ om de hoek kijken. ‘Ik moet nu echt een voldoende halen, anders ga ik niet over’, ‘Ik moet goed scoren want ik wil mijn ouders niet teleurstellen’, ik moet laten zien dat ik het kan, anders stel ik mijn docent teleur’. 

Faalangstsymptomen 

Van kinderen wordt tegenwoordig steeds meer verwacht en vooral dat ze het op school goed doen. Soms wordt die druk hen teveel en gaan zij onder hun niveau presteren. Hoe hard ze ook hun best doen, op het beslissende moment (een toets, een presentatie) kunnen ze niet meer goed nadenken en scoren ze een veel lager cijfer dan ze eigenlijk waard zijn.
Niet vreemd dat kinderen aan zichzelf gaan twijfelen, verdrietig worden of juist boos. Kinderen trekken zich terug of vertonen juist opvallend druk of zelfs agressief gedrag. Vaak gaat faalangst ook gepaard met fysieke klachten als buikpijn of hoofdpijn.
En niet zelden komt er een moment dat een kind het leren steeds meer gaat uitstellen of uiteindelijk zelfs opgeeft.
Daar waar jongeren het zelf al niet begrijpen, is het voor ouders soms ook niet te begrijpen wat er gaande is. Zijn zien slechts hun kind dat steeds minder lekker in zijn of haar vel komt te zitten, terwijl een gesprek daarover moeizaam is. 

Faalangsttraining 

Gelukkig is het mogelijk om met coaching iets aan faalangst te doen. Door inzicht te geven in wat er nou precies gebeurt als je stress ervaart en waarom je dan opeens dingen niet meer weet die je thuis nog zo goed zo wist, kun je aan verandering gaan werken. Samen met de leerling kijk ik naar wat er specifiek bij hen speelt en gaan we daar samen mee aan de slag, gericht op inzicht, rust en groei naar prestaties die beter bij hen passen. Ik werk niet met een vast programma, maar de coaching is op maat, passend bij de situatie van elke individuele leerling. 

Lees meer over faalangsttraining voor middelbare scholieren en studenten: 

Faalangsttraining 12 – 18 jaar

Faalangsttraining 18 – 25 jaar

Studiebegeleiding

Soms blijkt dat er naast faalangst ook nog wel wat gedaan kan worden aan de studievaardigheden van een leerling. Sommige leerlingen zijn het overzicht eigenlijk helemaal kwijt en laten zich elke keer weer verrassen door een toets of doordat een verslag ingeleverd moet worden. Het leren zelf gaat ook niet altijd even gestructureerd en/of effectief. Ook hierbij kan ik leerlingen helpen. Hoe leer je nu eigenlijk voor een toetsweek, hoe belangrijk is het om je huiswerk bij te houden en hoe doe je dat eigenlijk op een goede manier? Maar ook samen kijken naar belemmerende factoren bij het leren. En ja, ook over het mobieltje op tafel terwijl je je huiswerk maakt, hebben we het en hoe het is met concentratie op school, maar ook bij het thuis leren. Samen zoeken we naar oplossingen en handvatten die de leerling kan gebruiken om beter te gaan leren. 

Voor alle duidelijkheid: ik bied geen huiswerkbegeleiding, wel coaching op studievaardigheden. 

Studiebegeleiding Den Haag

Contact

Maakt u zich zorgen over de schoolprestaties van uw kind en denkt u dat faalangsttraining en/of studiebegeleiding nodig is, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. In een vrijblijvend telefoongesprek kunnen we bespreken of ik u en uw kind verder kan helpen. Ik bied individuele faalangsttraining, uitgaand van de belemmeringen zoals uw zoon of dochter  die ervaart.

Mail naar info@gripstudiebegeleiding.nl of bel 0628520759

Wie doet de begeleiding?

GRIP studiebegeleiding is Lucy Groen: een ervaren en enthousiaste coach voor jongeren die belemmeringen ervaren in hun school- of studieloopbaan. Mijn motto? ´Koppel nooit je eigenwaarde aan wat je presteert of wat je doet!´

Individuele aandacht

De kracht van de begeleiding bij GRIP zit in de individuele aandacht. Maatwerk is de sleutel tot succes en dus gaan we samen aan de slag om blokkades op te heffen en belemmeringen het hoofd te bieden.

Ook voor studenten

GRIP studiebegeleiding is er voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Ik richt mij niet alleen op de begeleiding van middelbare scholieren. Ook studenten die last hebben van faalangst of efficiënter willen leren studeren, zijn bij mij aan het juiste adres.