Wacht niet op de paniek

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen of staat voor de deur. Met frisse tegenzin zal menig leerling de boeken weer klaarleggen, roosters invoeren en vaststellen welke docenten hem of haar te wachten staan. En natuurlijk, zeker na de afgelopen twee schooljaren, zal er enthousiasme zijn om hopelijk echt weer enigszins naar het oude normaal terug te gaan in de komende maanden.

Sommige leerlingen beginnen het schooljaar echter ook met twijfels en onzekerheid. Vorig jaar liep het al niet zo lekker, hoe zal het dit schooljaar gaan? Kan ik het echt wel? Zullen mijn cijfers weer gaan tegenvallen? Hoe zorg ik dat ik bij blijf met alle vakken?

En dan komen de eerste toetsen, de eerste tegenvallende resultaten. De bevestiging is daar: zie je wel dat je het niet kan!

En zo modderen veel leerlingen door tot de herfstvakantie.

Een bekend gegeven zijn de eerste telefoontjes die ik vlak voor of vlak na de herfstvakantie krijg van ouders die de bui nu echt zien hangen en ondersteuning zoeken voor hun kind. En dat kan natuurlijk!

Het enige jammere vind ik altijd dat niet alleen de ouders, maar ook de leerlingen zelf, al in een behoorlijke staat van paniek zijn geraakt. Kunnen de cijfers nog wel worden opgehaald? Hoe moet ik ook dat werkstuk nog doen en bijblijven met al mijn vakken? En die boeken die ik nog moet lezen dan? Het hele schooljaar is al verprutst!

En ook daar valt iets aan te doen, maar kost altijd even tijd. De paniek uit hoofd en lijf krijgen, vooruit kijken en weer vertrouwen krijgen in de eigen capaciteiten. Een goede planning, overzicht en dan de eerste voldoendes die binnen komen. Ja, het lukt vrijwel altijd weer om een leerling weer grip te laten krijgen op de eigen gedachten, emoties en daarmee uiteindelijk ook het schoolwerk.

Mijn advies: wacht niet op die paniek, maar zoek ondersteuning als het gevoel van het houvast kwijtraken zich toont. Als het vorig schooljaar al niet zo lekker liep en ook het begin van het nieuwe schooljaar valt tegen, trek aan de bel en zoek ondersteuning. Hoe eerder wordt ingegrepen, hoe beter en hoe sneller een leerling weer beter in zijn of haar vel zit en een grotere kans heeft op prettige schoolresultaten.

Wie doet de begeleiding?

GRIP studiebegeleiding is Lucy Groen: een ervaren en enthousiaste coach voor jongeren die belemmeringen ervaren in hun school- of studieloopbaan. Mijn motto? ´Koppel nooit je eigenwaarde aan wat je presteert of wat je doet!´

Individuele aandacht

De kracht van de begeleiding bij GRIP zit in de individuele aandacht. Maatwerk is de sleutel tot succes en dus gaan we samen aan de slag om blokkades op te heffen en belemmeringen het hoofd te bieden.

Ook voor studenten

GRIP studiebegeleiding is er voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Ik richt mij niet alleen op de begeleiding van middelbare scholieren. Ook studenten die last hebben van faalangst of efficiënter willen leren studeren, zijn bij mij aan het juiste adres.